2014. május 13., kedd

Extrém Sportok: Tandemugrás

tandemugrás vagy tandem ejtőernyőzés az ejtőernyőzés egyre népszerűbb formája, ahol a kívülállók is kipróbálhatják milyen érzés az ég és föld közötti lebegés. Az oktató/tandempilóta hajtja végre a teljes ugrást a gépelhagyástól, a szabadesésen át, az ejtőernyő irányításán keresztül a földetérésig. Az utasnak/tanulónak minimális előképzésre van szüksége az ugráshoz, amit a felkészítés és beöltözés idején pár perc alatt megkap.
Extrém Sportok: Tandemugrás
Extrém Sportok: Tandemugrás

Felszerelés:
A tandem ejtőernyős felszerelés több tekintetben is eltér a szóló ejtőernyős által használttól. Minden modern tandem felszerelés része a fékernyő, amit röviddel kiugrás után kienged az tandempilóta. A fékernyő szerepe, hogy lecsökkentse a szabadesésben elérhető maximális sebességet a szóló ugrók zuhanási sebességéhez hasonlóra. Ez egyrészt ahhoz szükséges, hogy megnövelje a szabadeséssel töltött időt, másrészt ez teszi lehetővé, hogy videó felvételt készíthessen egy szabadeső operatőr az ugrásról. A tandemugrók ejtőernyője is nagyobb felületű, mint a szóló ugróké, tipikusan legalább 330-360 négyzetláb felületűek, hogy elbírják két személy súlyát. A tandem ejtőernyős felszerelésében is mint a sportejtőernyős felszerelésben is található tartalékernyő, amit a főernyő hibás nyílása, vagy más probléma esetén ugyanolyan biztonságossá teszi a földetérést, mit a főernyő.A felszerelés részét képezi egy automata nyitókészülék is, ami abban az esetben, ha a beállított magasság alatt még túl nagy a sebesség, emberi beavatkozás nélkül kinyitja a tartalékernyőt.
Feltételek:
Ahhoz, hogy valaki tandemugráson vegyen részt, nem szükséges különleges tudással, tapasztalattal rendelkeznie.Az ugráshoz kényelmes ruházat viselése ajánlott. Legtöbb helyen speciális ugrószemüvegen kívül ugróruhát is biztosítanak az utasoknak. Az alsó korhatár 13. betöltött életév de 18 évesnél fiatalabbaknak szülői hozzájárulásra van szüksége az ugráshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése