2014. május 14., szerda

Extrém Sportok: Szörfözés

A széllovaglás - vagy angolos nevén a szörfözés (windsurfing) - az utóbbi évtizedek egyik legkedveltebb nyári sporthobbija. A szörfözés mint önálló sportág megszületése 1969-re tehető. A világ első szörfdeszka-előállító üzeme 1970-ben kezdte meg működését. A technika azóta sokat haladt előre, így a napjainkban kapható legkorszerűbb deszkákkal akár 65 km/h-ás sebeséget is el lehet érni! Az ügyes széllovasok olykor 10 m magasra is képesek fölébe rugaszkodni a hullámoknak, melyek nagysága sokszor egy családi ház magasságával vetekszik! Eleinte a Hawaii-szigetek partjainál, majd más tengerpartokon is megfigyelték, hogy a víz mozgásának iránya és erőssége, valamint a tengerfenék tagoltsága (talapzati gyűrődések) sajátos, tarajos bukóhullámokat gerjeszt, melyeknek a part irányába igen nagy a tolóereje.
Ezt a tolóerőt kihasználva némi technikai tudás birtokában egy szörfdeszka segítségével lehet a hullámokat meglovagolni, látványos manővereket (például "szörfözés a csőben") végezni. Mindezt a "surfing" művelői vitorlázat nélkül, csak a víz felhajtó- és tolóerejére támaszkodva végzik.
A legnépszerűbb extrém sportok közé sorolható.
A víz számos veszélyt rejt, akár szörfözésről  vagy csak úszásról van szó, mivel a hullámok igencsak becsapósak lehetnek. A hullámok mellett a tenger egyes részein a medúzák, ráják és cápák is veszélyt jelenthetnek az úszókra.
Extrém sportok: szörfözés
Extrém sportok: szörfözés


Felszerelés és védőeszközök 

A szörfözés valójában nem igényel komoly személyi felszereltséget. Nem csak az erős UVA/UVB sugárzás ellen véd hathatósan, hanem az egész testet is jól védi a lehűlésétől, illetve csökkenti az esések okozta sérülések esélyét, ha beszerzünk egy testhez tapadó,vízhatlan szörföltözéket - melynek vastagsága általában 2-5 mm között mozog. Ami nélkül viszont semiképp nem ajánlatos deszkára állni, az a speciális szörflábbeli, mely lehet cipő- ill. csizmaszerű kialakítású - a lényeg, hogy biztosítsa a talp és a boka szilárd deszkafogását.

A másik feltétlenül védendő terület a kéztájék, ezért a megfelelő sportkesztyű viselete szintén "kötelező" - vásárláskor a lehető legkisebbet válasszuk, mert vizes körülmények között anyaguk úgyis kitágul. Az alapok elsajátítása után trapézt is beszerezhetünk, mert csökkenti az alkar terhelését, és könnyebb vele manőverezni. 
Védő ruha 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése