2014. május 28., szerda

Extrém Sportok: Slackline

A Slackline- másnéven  hevederezés vagy kötéltánc de még számos néven lehet nevezni a kishazánkban is egyre inkább terjedőben lévő extrém sport-őrületet. A Slackline egy  szórakozattó extrém spot amit bárki űzhet, csak két fix pont  ami lehet akár két fa vagy oszlop és egz Slackline kell hozzá. Hasonló az évszázadok óta ismert kötéltánchoz, mely a cirkuszi akrobaták birodalma volt .  Nehéz besorolni: játék, művészet, ügyességi extrém sport,  egyensúlyozás, légzés, kikapcsolás, meditáció. Egy biztos, aki kipróbálja, könnyen a hatása alá kerül. A slackline az egyensúlyozás művészete. Alapvető eleme a két fix pont közé kifeszített heveder, mely bizonyos fokú dinamikus nyúlási képességgel rendelkezik, ezáltal biztosítva a fix pontok közötti szükséges mértékű lazaságot. .Fejleszti az egyensúlyérzéket és lazává tesz ami rengeteg sportnál jól jöhet. Lényeges eltérés a kötéltánctól a heveder lazasága illetve az, hogy a heveder lapos felületéről nehezebben gördül le a talp, így tágabb teret ad a sport lényegét jelentő „trükközéshez.



Extrém sport: Slackline
Extrém sport: Slackline


Sokan kíváncsiak, hogy vajon mi mozdítja arra az embereket, hogy egy vékony hevederen bukdácsoljanak, eséseket, zúzódásokat és egyéb sérüléseket kockáztatva. Ezt elmagyarázni nem lehet, ezt megtapasztalni kell. Sokan azért hevedereznek, hogy fejlesszék egyensúlyérzéküket, sokan, hogy más extrém sportokra készüljenek föl, mások meg csak azért, mert örömüket lelik abban, hogy kitolják saját határaikat. Mégis sokan, akik szeretnek kicsit elvontabban gondolkodni, esküsznek rá, hogy különleges állapotokat lehet megélni a hevederen egyensúlyozva. Amikor felállnak a hevederre, a mindennapi gondok és problémák, az élet nagy forgataga hirtelen megszűnik létezni. Jó lenne, ha az élet is ilyen egyszerű lehetne, de sajnos nem az. Mindazonáltal a slackline-ozás segíthet megtapasztalni ezt az állapotot.

Hogyan kell csinálni?
Helyezd az egyik talpad a hevederre, hosszanti irányban. Vegyél néhány mély lélegzetet és nyugtasd meg magad. Nyugodt helyzetben a lábad kevésbé fog remegni a hevederre terhelve. Tárd szét karjaidat, állj egyenesen. A súlypontodat helyezd pont a lábad fölé, majd egy gyors és határozott mozdulattal terhelj rá a hevederre és állj fel.Állj az egyik lábadon, két karoddal és a szabad lábaddal egyensúlyozva. Hajlítsd be enyhén a hevederen lévő lábad. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése